שפת התנועה והצבע כשפות מרפאות
התבוננות בקשיים החינוכיים הנולדים היום, "חדשות לבקרים", למרות כל הניסיונות הפדגוגיים, מחייבת הערכה מחדש של תפקיד התנועה, כבסיס להתפתחות קשיים אלה,
וכאמצעי להתמודדות וריפוי מכשלות אלה.
בעבודתי אני עדה שנים רבות לכוחה המרפא של שפת התנועה והצבעים .
דרך חוויית התנועה והצבע יקבלו המורים כלים מעשיים להרחבת יכולותיהם וריפוי סוגיות פדגוגיות .
מתכני ההשתלמות
- התנועה כבסיס הכרחי להתפתחות בריאה של הילד – גופנית ונפשית –
- תנועה וצבע כשפות מרפאות תנועה מודעת למפת הצבעים תאפשר רווחה גופנית , רגשית וחברתית התנועה והתפתחותה התקינה, כבסיס ללמידה משמעותית לרפואה מונעת ,ולסיוע בקשיי למידה.
- התנועה, כהזנה הכרחית להתפתחות ריבוי האינטליגנציות של הילד , הרגשית , השכלית התחושתית והיצירתית .
- ההתפתחות הסנסומוטורית – תנועה , צליל , צבע , צורה ותחושה . שפת התנועה , שפת הצבעים הצורות והצלילים משולבות בהשתלמויות ומתגלות כשפות משלימות שמזינות בריקוד יצירתי את חמשת החושים ומאפשרות למידה משמעותית .
- ניהול קונפליקטים -תנועה כשפה מגשרת .תנועה ככלי להמסת נבדלות וקונפליקטים , קבלת האחר ואני .
- דימוי גוף ודימוי עצמי –ההשפעה העמוקה של דימוי הגוף על מרקם יחסיו של הילד והמחנך עם עצמו ועם זולתו . כלים בתנועה להעצים את הדימוי הגופני וההשלכות המרפאות הנובעות מכך .
- המחנך כמנהיג – מנהיגות פנורמית רבת גוונים
- כמחנכים ומורים אנו זקוקים לכל הגוונים
כריזמה נבנית נדבך על נדבך בעזרת הפיתוח של כל אחת מחמשת האינטליגנציות , הקוגניטיבית, הרגשית , התחושתית , התנועתית והיצירתית .
בתנועה מודעת אנו פותחים ומזינים את תבונת הגוף הלב וההכרה - הגברת היכולת האמפטית ויכולת ההכלה של הילדים – הלמידה החוויתית דרך שפת התנועה והצבע תרחיב את "כלי " ההכלה של המחנך .
- העצמת חוזקותיך כמחנך " גלה את גווניך "– דרך התנסות חוויתית
- שחרור מדפוסים כובלים " אל תהיי שבוי בגווניך "– הדפוסים והפחדים המקשים על פיתוח מנהיגות רשומים בגופנו , בתנועה מודעת ניתן לכתוב אותם מחדש .
- תנועה ככלי רב עוצמה לשחרור עומס , לחץ , ככלי לטעינת מצברים בשחיקה שבעבודת המחנכות . בריקוד יצירתי יוכלו המחנכות להשתחרר ממעגלי השחיקה ולחזור רעננות לשדה עבודתן .
דרכי הלמידה
הלמידה בקורס תתרחש בשני רבדים משלימים – התנסותי חווייתי ולימודי תפיסתי
הרובד ההתנסותי: דרך התנסות ישירה בחוויית התנועה, המורים יפתחו את הערוץ התנועתי שבהם, כך יוכלו להבין, באופן ישיר ובלתי אמצעי, את חשיבות התנועה לילדים.
כך יוסיפו לארגז הכלים שלהם הפעלות בתנועה, מוסיקה וצבע, לתמיכה בתהליכי למידה של תלמידיהם.
הרובד הלימודי – תפיסתי: הבנת התשתית התפתחותית של התנועה והקשר בינה להיווצרות קשיים בלמידה וקשיים התפתחותיים. וכן האמצעים לקידום ריפוי קשיים אלה באמצעות שפת התנועה , הצלילים והצבעים.
מנחת ההשתלמות
רוית יסעור – מייסדת מרכז תדרים בתנועה בישראל. מומחית בריפוי בתנועה. מרצה באוניברסיטת חיפה , מכללת אורנים , מכללת תל חי . מכשירה מנחי קבוצות ומאמנים אישיים בתנועה בארץ, בהולנד ובגרמניה.